SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Wijzigingen WBSO!

Het nieuwe jaar is al even onderweg en al onze WBSO aanvragen met startdatum januari liggen ondertussen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ieder jaar wordt de WBSO-regeling wel op een paar punten gewijzigd en dit jaar vormt geen uitzondering.

Het betreft dit jaar 2 belangrijke wijzigingen ten aanzien van zowel het omzetten van een S&O-verklaring als het boetebeleid van de RVO.

Omzetten van een S&O-verklaring

Zo stelt de RVO dat het vanaf nu onder voorwaarden mogelijk is om een S&O-verklaring over te zetten naar een ander (rechts)persoon. Dit is mogelijk door een beroep te doen op de zogenoemde ‘hardheidsclausule’ waardoor afgeweken kan worden van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze hardheidsclausule bestond al, maar met de recent gewijzigde en gepubliceerde beleidsregels in de Staatcourant zijn een paar uitwijkmogelijkheden binnen de kaders van de wet mogelijk.

Dan zal wel aan alle volgende voorwaarden dienen te worden voldaan:

 • De S&O-verklaring mag niet langer dan vijf jaar geleden zijn afgegeven.
 • De S&O-verklaring mag niet vóór 2016 zijn afgegeven.
 • Er moet sprake zijn van een overgang, overdracht of omzetting, waarbij alle speur- en ontwikkelingswerkzaamheden naar een andere inhoudingsplichtige overgezet worden.
 • De inhoudingsplichtige waarnaar de verklaring wordt overgezet mag niet al een S&O-verklaring hebben voor dezelfde periode.
 • De overnemende partij moet kunnen aantonen dat er inderdaad speur- en ontwikkelingswerk is verricht.

WBSO boetebeleid

Verder heeft de RVO ook het boetebeleid bij de WBSO regeling aangepast. Zoals al eerder door ons gepubliceerd is de S&O-verklaring die volgt uit een positief beoordeelde WBSO-aanvraag steeds belangrijker aan het worden. Het vormt namelijk het toegangsticket voor de vaak lucratieve Innovatiebox regeling. Dit houdt echter wel in dat, samen met de integratie van de RDA in de WBSO-regeling vorig jaar, de financiële belangen behoorlijk vergroot worden.

Dit heeft de minister van Economische Zaken doen besluiten om vanaf dit jaar een strenger boetebeleid in te stellen. De zogenaamde 0-boete verdwijnt en wordt vervangen door een minimale boete van 100 euro. Tevens kunnen vanaf nu hogere boetes opgelegd worden voor het overtreden van de administratieplicht of het verstrekken van foutieve gegevens. Deze boetebedragen verschillen per geval.

Als gevolg van deze wijzigingen is het nog belangrijker geworden om de administratie goed op orde te hebben, zodat u het risico minimaliseert.

Het goede nieuws is, dat SUBtracers je daar ook in 2017 mee kan helpen! Neem vooral contact met ons op, zodat wij gezamenlijk kunnen bekijken of de WBSO-administratie aan de eisen van de RVO voldoet.

Deel dit stuk

op 17-1-2017

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers