SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

WBSO & software ontwikkeling

Juist voor IT bedrijven is de WBSO super interessant. Dit komt omdat dikwijls veel tijd in software ontwikkeling gaat zitten. En je eigen uren zijn de basis van de subsidie.

Wel is de overheid, de subsidieverstrekker RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) streng bij de beoordeling. Slaagkansen liggen veel lager dan bij “gewone hardware” ontwikkelprojecten. Gelukkig kent SUBtracers al jaren een slaagkans boven de 98% van de aangevraagde uren. Door uitgebreide data-analyses op onze duizenden aanvragen, weten we precies wat werkt, en wat niet werkt.

Hieronder de belangrijkste criteria:

Ontwikkeling van nieuwe software

De overheid hanteert de term: “technisch nieuwe programmatuur”.  Wat ze daarmee bedoelen is dat de developer zelf problemen (technische knelpunten) oplost in de code. Hierbij zien ze graag programmeertalen zoals Python, JavaScript, .Net, RubyOnRails of C#. De developers moeten op de eigen payroll staan. Dan kom je daarmee in aanmerking voor maximaal circa 25.000 euro voordeel per developer per jaar.

Geef goede technische details

Een WBSO aanvraag zit ramvol jargon. Wat bedoelt RVO met: Routinematige werkzaamheden? Speur en ontwikkelingswerk? Programmatuurtechnische knelpunten bij de ontwikkeling? Oplossingsrichtingen? Technische nieuwheid? Formele programmeertaal?

Juist vanwege de kloof tussen de manier waarop RVO naar de aanvragen kijkt en de manier waarop bedrijven over softwareontwikkeling praten, is het soms lastig zelf je aanvraag goedgekeurd te krijgen.  SUBtracers vertaalt je innovatie naar een goede aanvraag. Juist door de abstractie van veel software ontwikkeling, is het belangrijk om de technische diepgang van de ontwikkeling goed en helder weer te geven.

Wat kan wel?

De aanvraag hoeft geen wereldwijde innovatie te bevatten, maar het moet wel gaan om eigen state-of-the-art ontwikkelingen.

Bijvoorbeeld: het 1-op-1 koppelen van software via een API of via GUI-schermen (of systemen als Mendix) past niet, terwijl het ontwikkelen van een eigen unieke middle layer waardoor je sneller kunt koppelen met systemen van derden waarschijnlijk wel in aanmerking komt.

Zo kan je de hele back-end nieuw ontwikkeld hebben, maar de front-end hetzelfde houden. Er verandert dan ogenschijnlijk niets voor de gebruiker. Dit past wel. Terwijl nieuwe functies toevoegen aan de software niet automatisch betekent dat er zelf technisch nieuwe code ontwikkeld wordt en soms niet past.

Wat kan niet?

De overheid heeft het bij afwijzingen vaak over routinematig ontwikkelwerk. Routinematige werkzaamheden zijn bijvoorbeeld taken die om een kern van de software heen zitten. Deze werkzaamheden zijn wel nodig om het geheel werkende te krijgen (denk aan koppelen, mappen of het inrichten van databases), maar hebben geen risico of onzekerheid. Je weet wat je moet doen. Dit beschouwt RVO als routinematig en ze worden dan ook afgekeurd.

Maar als technische knelpunten opgelost worden met behulp van nieuwe code…..dan past het dus binnen de WBSO!


Hoe vind ik mijn WBSO project?

Waar staat de R&D over 3 jaar? Wat zijn de technische trends in je sector.  Waar lopen projecten uit? Wat is lastiger dan gedacht? Waar past de vooraf verwachte oplossing niet? Waar loop je aan tegen de schaalbaarheid van performance onderdelen.

Dikwijls zien we ontwikkelingen als micro services, platform technologie, nieuwe data aggregatie en normalisatie technieken. Het AI ready krijgen van ML onderdelen met single source of truth (SSOT).

Kosten baten?

Veel SUBsidie adviseurs geven een indicatie van voordelen. Bij SUBtracers krijg je de verwachte netto contante waarde voordat je aan een traject begint.

We nemen hierin mee:

Kosten-baten huidige subsidie portfolio (zowel nationaal als Europees):

 1. Directe opbrengst in euros, de beschikking. Dit is vaak waar anderen ook mee komen.

Net zo belangrijk zijn:

 1. Tijd investering aan jouw kant, #uur*intern tarief aanvragen,
 2. Tijd investering #uur*intern tarief, nodig voor een goede administratie,
 3. Verwachte slaagkans
 4. kosten SUBtracers

Netto Contante Waarde (hier ligt bij SUBtracers de focus op.)

Dit betekent dat we meestal niet de goedkoopste hoeven te zijn. Maar we leveren wel het meeste op met de minste risico’s. Hoe kan dat?

Door veel werk uit handen te nemen bij zowel de aanvraag (wij schrijven de aanvraag) als de administratie (vaak stellen wij rapportages op), kun je doen wat je het liefste doet: ondernemen. Wij regelen de subsidies t/m de administratie en controles.

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers