SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

WBSO: wanneer komt jouw project in aanmerking?

Inmiddels zijn er in Nederland genoeg mensen te vinden die zich bezighouden met vernieuwende ideeën. Bedrijven zijn op grote schaal bezig hun huidige dienst/product te blijven ontwikkelen of zijn bezig om met nieuwe, duurzame alternatieven te komen. Ook zijn er steeds vaker startups of ZZP’ers die innovatieve initiatieven ontwikkelen en in de markt zetten. Innovatie komt dus in alle soorten en maten.

De Nederlandse overheid wil al deze innovatie graag blijven stimuleren en doet dit onder andere door middel van de WBSO (Wet ter Bevordering van Speur- en Ontwikkelingswerk). Maar hoe biedt deze fiscale regeling ruimte voor deze groeiende diversiteit aan innovatieve initiatieven? Hieronder leggen we uit wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen de WBSO en wat de belangrijkste criteria zijn.

Wat houdt ‘technisch nieuw’ in?

Voordat we de verschillende type projecten die mogelijk zijn binnen de WBSO benoemen, is het van belang om eerst in te gaan op het belangrijkste criterium bij de WBSO-regeling: is hetgeen ontwikkeld gaat worden technisch nieuw?

Hiermee wordt niet bedoeld dat de ontwikkeling geheel nieuw moet zijn, maar dat het een ontwikkeling is met een probleem (ook wel technisch knelpunt, om maar gelijk in WBSO termen te spreken) wat niet kan worden opgelost met de huidige technische kennis of technieken. De ontwikkeling hoeft dus niet nieuw te zijn voor de wereld, maar wel voor het bedrijf in kwestie.

De technicus of ontwikkelaar zal buiten de gebaande paden moeten treden om het gewenste resultaat te bereiken. In andere woorden: de maatstaf is de technische kennis en kunde binnen het ontwikkelteam.

Dit wil trouwens niet zeggen dat de algemene stand der techniek niet wordt meegenomen in de beoordeling. Als een ontwikkelteam geen ervaring heeft met een specifieke techniek of technologie, maar zich die kennis eenvoudig eigen kan maken, dan kan je vraagtekens zetten bij de mate waarin het innovatief is.

Welke type projecten onderscheidt de RVO (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland)?

De WBSO kent twee verschillende type projecten: een ontwikkelingsproject of een technisch-wetenschappelijk onderzoeksproject.

Ontwikkelingsproject
Bij ontwikkelingsprojecten wordt onderscheid gemaakt tussen het eindresultaat waar de ontwikkelingswerkzaamheden zich op zullen richten: een product (of productieproces), programmatuur of een combinatie van de twee. Bij een ontwikkelingsproject waarbij software zal worden ontwikkeld is het belangrijk om te weten dat vanuit de WBSO het programmeerwerk als de kernactiviteit wordt gezien. Activiteiten die hier niet op gericht zijn (functioneel ontwerp, UI/UX, etc) mogen niet worden meegenomen voor de WBSO. Ook moet er geprogrammeerd worden in een formele programmeertaal, zoals C++, C#, Java, Javascript en Python.

Technisch wetenschappelijk onderzoeksproject
Een wetenschappelijk onderzoek komt in aanmerking voor de WBSO als het een technische focus heeft binnen een van de volgende onderzoeksgebieden: fysica, chemie, biotechnologie, productietechnologie of informatie- en communicatietechnologie. Onderzoeken met bijvoorbeeld een economische, sociale of psychologische focus kwalificeren dus niet. Verder is het van belang dat het onderzoek gericht is op het verklaren van een verschijnsel. Deze verklaring kan niet worden gegeven met de bestaande kennis.

Kortom: er zijn restricties wat voor de WBSO opgevoerd kan worden, maar desondanks zijn er veel onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten die in aanmerking komen voor de WBSO. Denk jij nu: Hee, mijn project komt hier mogelijk ook voor in aanmerking? Wil je meer informatie over de WBSO of andere regelingen waarmee je jouw innovatie kunt versnellen en je kunt groeien met je bedrijf? Neem dan contact met ons op via 088 – 900 1100 of via info@subtracers.com. We helpen je graag verder!

Deel dit stuk

op 28-9-2022

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers