SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Het jaar dat Europa zijn eigen graf graaft

Publicatie op Nuzakelijk.nl 14 juni 2013 door Sander Wolfensberger
Bekijk dit artikel op Nuzakelijk

Het jaar dat Europa zijn eigen graf graaft: Als we in 2020 terugkijken, zullen we constateren dat Europa in 2013 de boot heeft gemist op het gebied van innovatie.

De meest innovatieve economie ter wereld: Europa. Dat is de gedroomde toekomst die Europese regeringsleiders burgers al jaren voor houden. De ambitie werd voor het eerst vastgelegd tijdens een bijeenkomst in Lissabon in 2000. In 2010 moest het al zo ver zijn. De nationale overheden zouden er geld in steken en Brussel zou ook een steentje bijdragen om ‘s werelds belangrijkste kenniseconomie te worden. Denk aan stevige budgetten om technologische innovatie te ondersteunen en ambitieuze onderzoeksprogramma’s voor fundamenteel wetenschap om de knapste koppen op het continent vrij baan te geven.

Drie jaar geleden was het al even slikken. In 2010 bleek dat Europa zijn ambitie niet had kunnen waar maken. Daarop verschoven de Europese regeringsleiders hun ambitie met maar liefst tien jaar naar 2020. Er werden nieuwe dromen verwoord, plannen geschreven en visiedocumenten gepresenteerd. Dit decennium moest het dan echt gaan gebeuren. De nieuwe EU-begroting voor de periode 2014-2020 zou barsten van ambitie. Eindelijk zou er een begroting komen waar de innovatiekracht vanaf zou spatten.

Wat een deceptie. In de periode 2014-2020 geeft de Europese Unie 960 miljard uit. Maar liefst 373,2 miljard (39 procent) van dat geld wordt besteed aan akkers, koeien en boeren. Tegelijkertijd wordt het budget voor onderzoek en innovatie verhoogd van 55 naar 80 miljard. 80 miljard, hoor ik u denken, dat is toch een hoop geld? Zeker. Maar gedeeld door 7 (jaar) en 27 (landen) komt dat neer op 423 miljoen euro per land per jaar. Dan valt de investering die Europa doet in de eigen toekomst plotseling tegen. Bovendien laat de EU-begroting zien dat onze vertegenwoordigers in Brussel er niet in slagen een gezamenlijke visie op de toekomst kracht bij te zetten met een financiële impuls.

Dat is doodzonde: als we in 2020 terugkijken, zullen we constateren dat Europa in 2013 de boot heeft gemist op het gebied van innovatie. En dat terwijl we de opkomst van nieuwe economische machten in Azië, Zuid-Amerika en Afrika toch duidelijk zagen aankomen. Sommige politici realiseren zich dat Europa met deze begroting een ernstige fout maakt, zo bleek onder meer uit de reactie van Eurocommissaris Neelie Kroes die de vrees uitsprak dat Europa de gevolgen van deze misser nog jarenlang zal voelen. Daarmee onderstreept Kroes de urgentie van het probleem. De ambitie om de sterkste kenniseconomie ter wereld te worden is er immers niet zo maar één. Innovatie verhoogt de productiviteit van het bedrijfsleven en verbetert de concurrentiepositie van Europa in de wereld. Innovatie is daarmee de belangrijkste bron van welvaartsgroei in Europa. Het wordt tijd dat Europa zijn ambities eindelijk serieus neemt.

Deel dit stuk

op 15-6-2013

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers