SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Fiscale regelingen als stimulans voor innovatie

Rutte, richt je op innovatiesubsidies

Publicatie op Nuzakelijk.nl 17 september 2013 door Sander Wolfensberger

Om innovatie te stimuleren verstrekt de Nederlandse overheid zowel fiscale als cash subsidies. Bij fiscale innovatiesubsidies krijgen innovatieve bedrijven belastingvoordelen, bij cash subsidies betaalt de overheid een deel van de investering voor een innovatief project.

Fiscale regelingen

In de praktijk blijken fiscale R&D-regelingen een stuk efficiënter dan cash subsidies. Niet alleen voor de ontvangende bedrijven, ook voor de overheid zelf.

Fiscale R&D regelingen (de WBSO, RDA en Innovatiebox) zijn niet alleen veel eenvoudiger aan te vragen door ondernemers, de slaagkans van goedkeuring is ook veel groter. Daarnaast zijn er veel lagere eisen voor de subsidieadministratie – doorgaans een hel voor bedrijven.

Zo hoeven ondernemingen geen subsidierapportages naar de overheid op te sturen en zijn ze niet afhankelijk van partners in een subsidieconsortium. Daarbij komt dat de WBSO en RDA adviseurs bij AgentschapNL vrijwel allemaal uiterst betrokken en bekwame techneuten zijn die begrijpen wat bedrijven willen en nodig hebben.

Efficiënte overheid

De fiscale subsidieregelingen zijn niet alleen voordelig voor bedrijven, maar ook voor de overheid. De eenvoud van de aanvragen en de geringe administratieve eisen leiden tot een betrekkelijke lage werklast voor het kleine WBSO-team bij AgentschapNL.

Tussen 2006 en 2010 stegen het aantal WBSO-aanvragen met 111 procent en het aantal goedgekeurde aanvragen zelfs met 225 procent. De uitvoeringskosten namen daarentegen slechts met 36 procent toe. De miljoenen die de overheid via deze weg uitgeeft om innovatie te stimuleren komen daardoor grotendeels terecht bij innovatieve ondernemers.

Ongevraagd advies

Voor Prinsjesdag wil ik Rutte graag een ongevraagd advies meegeven. Zowel de Innovatiebox als de RDA bieden innovatieve bedrijven een korting op hun winstbelasting. Grote, winstgevende ondernemingen profiteren daar volop van, maar het MKB, dat momenteel grote moeite heeft winst te maken, heeft er weinig aan.

Ook voor hightech startups, die meestal eerst jaren verlies maken, zijn de RDA en Innovatiebox nauwelijks interessant. Focus daarom op die derde fiscale regeling die innovatie stimuleert: de WBSO. Deze regeling voorziet in een verlaging van de (loon)kosten van R&D en is daarom interessant voor iedereen.

Ook voor startups en MKB-ers die (nog) geen of nauwelijks winst maken. Juist de WBSO-regeling zorgt ervoor dat het MKB blijft innoveren. En daar moeten we het in deze lastige economische tijden toch van hebben.

Deel dit stuk

op 18-9-2013

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers