SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Maximaal profijt van de WBSO 2014

Kom nu in actie als u fiscaal voordeel wilt scoren in 2014

Publicatie op Nuzakelijk.nl 31 oktober 2013 door Sander Wolfensberger

Bedrijven die komend jaar fiscale voordelen willen krijgen voor innovatie, moeten nu in actie komen, zegt Sander Wolfensberger van subsidieadviesbureau SUBtracers. Hij geeft vier tips voor een strategische subsidieaanvraag.

1. Ruim voor de deadline indienen

Eind november is de deadline voor de WBSO-aanvraag, de lucratieve fiscale regeling voor innovatieve bedrijven. Veel bedrijven stellen de aanvraag uit met een pro forma-aanvraag maar slimme bedrijven dienen hun complete WBSO-aanvraag al ruim voor de deadline in. Als het beste jongetje van de klas verloopt de aanvraagprocedure meestal makkelijker en sneller. Hiermee profiteren vroege aanvragers dus van cashflow voordelen in het begin van 2014.

2. Check LinkedIn-profielen en uw website

AgentschapNL kijkt bij de beoordeling van WBSO-aanvragen in toenemende mate naar LinkedIn-profielen van technische medewerkers. Ook uw website wordt uitvoerig onder de loep genomen.
Hebben uw IT-ers de benodigde computertalen al op hun LinkedIn profielen staan of moet u ze daarvoor nog op cursus sturen? Bij Agentschap NL fronsen ze de wenkbrauwen als dat laatste het geval is.
Kondigt u op uw website aan binnen een maand een nieuwe productversie te lanceren, terwijl uw WBSO-aanvraag anders doet vermoeden? Grote kans dat Agentschap NL uw aanvraag afkeurt.
Denk dus goed na over wat en hoe specifiek u en uw medewerkers communiceren met de buitenwereld: AgentschapNL leest mee.

3. Focus op lange termijn trend

Bedrijven kunnen optimaal profiteren van de fiscale voordelen door de technische lange termijn trend centraal te zetten in hun aanvraag. Hoe ziet de wereld er over vijf jaar uit? En waar staat uw bedrijf dan op technologisch vlak?
Schrijf dus niet dat u een nieuw plastic bekertje gaat produceren met een andere kleur, maar dat u biologische producten met afbreekbare resins gaat ontwikkelen. Niet dat u “een nieuwe, vierkante hamburger” in de markt wil zetten, maar dat u werkt aan “de ontwikkeling van producten met vleesvervangende eiwitten met minder vet en zout”.

Kortom, soms kunt u beter de technische lange termijn trend beschrijven waaraan uw bedrijf werkt en wat u onderscheidend maakt van uw concurrenten, dan de ontwikkeling van een specifieke nieuwe product.

Op die manier kunt u alle kleine stapjes die u maakt in het innovatieproces onder de WBSO-aanvraag scharen – mits de technische link natuurlijk duidelijk is. Vergeet niet ook de specifieke knelpunten te vermelden die u in 2014 verwacht in uw langlopende innovatieproces.

4. Trends

Sommige sectoren liggen onder het vergrootglas. Zo worden aanvragen van bouwbedrijven steeds kritischer bekeken. Ook aanvragen van ICT-bedrijven worden lastiger. Hierbij wordt specifiek gelet op wie actief betrokken is bij het innovatieproces.

Alleen bedrijven waarbinnen daadwerkelijk een deel van de software code ontwikkeld wordt, komen in 2014 in aanmerking voor de WBSO. Zorg er daarom voor dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling – van het technisch design tot het live brengen van de software – actief is bij het schrijven van code.

Door een slimme inrichting en administratie van uw innovatieproces zorgt u ervoor dat u optimaal kunt stapelen: WBSO, RDA én Innovatiebox. Zo profiteert u maximaal van de aanwezige fiscale voordelen, zonder dat uw risico tijdens controles toeneemt.

Deel dit stuk

op 1-11-2013

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers