SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Immigranten een zegen voor innovatief/ondernemend NL

Immigranten essentieel voor Nederland innovatieland

Publicatie op Nuzakelijk.nl 11 april 2014 door Sander Wolfensberger

Immigranten zijn een zegen voor innovatief en ondernemend Nederland. Daarom is het de hoogste tijd dat het Nederlandse bedrijfsleven zich uitspreekt voor een soepeler immigratiebeleid.
Nu de crisis op zijn einde lijkt te lopen, verschijnt het immigratiethema weer op de politieke agenda. Eerst zou een tsunami van Bulgaren en Roemenen ons land overspoelen.
Vervolgens riep een VVD-kamerlid dat asielzoekers vaker gevangen moesten worden gezet om hun terugkeer naar hun eigen land te bespoedigen. Daarna riep Geert Wilders dat Den Haag beter af zou zijn met “wat minder Marokkanen”.
Tot mijn verbazing laat het Nederlandse bedrijfsleven in deze discussie nauwelijks van zich horen. Toch zijn het juist bedrijven die profiteren van soepele immigratieregels.

Gunstige effecten

Internationaal onderzoek bewijst keer op keer de gunstige effecten van immigratie op innovatie en economische groei. Logisch, mensen die huis en haard achter zich laten zijn doorgaans tot op het bot gedreven om er in hun nieuwe thuisland het beste van te maken. De economie profiteert niet alleen van de instroom van kennismigranten, waaraan Nederland een schrijnend tekort heeft, maar ook van de komst van laaggeschoolde arbeiders die werk doen dat anders blijft liggen.
Daarnaast zorgen buitenlanders voor meer import en export met hun vaderland. Ten slotte leidt de aanwezigheid van buitenlanders op de werkvloer tot nieuwe ideeën, meer creativiteit en meer kenniscirculatie. Hoe verder het land van oorsprong, hoe groter het innovatie-effect, concludeerde onderzoeksbureau Panteia enige tijd geleden.

Buitenlands talent

Bij SUBtracers zien we inderdaad dat onze klanten profiteren van buitenlands talent. TomTom haalt mensen uit de hele wereld. Bij Screen6 bestaat het volledige softwaredevelopmentteam uit buitenlanders. En bedrijven als Bi4Group.com groeien hard door goedkope, maar getalenteerde Spaanse software-ontwikkelaars op Nederlandse projecten te laten werken.

Voor werknemers die uit lidstaten van de Europese Unie komen kan dat gelukkig gemakkelijk, maar voor werknemers van buiten de EU ligt dat lastiger.

Een soepeler asiel- en immigratiebeleid voor werknemers van buiten de EU kan helpen innovatie aan te jagen en de economie uit het slop te trekken. Het wordt de hoogste tijd dat het Nederlandse bedrijfsleven dat Den Haag onder de neus wrijft.

Deel dit stuk

op 17-4-2014

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers