SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Hoog tijd om verspillende innovatiebox af te schaffen

Publicatie opFD.nl op 7 maart 2015 door Sander Wolfensberger

Innovatiesubsidies moeten de loonkosten van innovatieve bedrijven verlagen, niet hun winst verhogen. Anders hebben innovatieve start-ups en het mkb er niets aan en dragen deze subsidies niet bij aan de werkgelegenheid in Nederland.

Toch is dit precies wat er mankeert aan twee grote fiscale innovatiesubsidies in ons land: de Innovatiebox en de Research & Development Aftrek (RDA). Dankzij beide regelingen hoeven innovatieve bedrijven flink minder winstbelasting te betalen. Vorige maand bleek dat vooral grote bedrijven daarvan profiteren. Dat is logisch, want veelbelovende start-ups en innovatieve mkb’ers hebben weinig tot geen voordeel van een lagere winstbelasting omdat ze vaak nauwelijks winstgevend zijn of zelfs nog verlies maken.

De twee subsidieregelingen leiden weliswaar tot hogere winsten bij innovatieve bedrijven, maar verlagen de loonkosten van innovatieve arbeid niet. Hierdoor worden bedrijven niet genoeg gestimuleerd om met Nederlands personeel aan onderzoek en ontwikkeling te doen. Het zijn grote bedrijven als ASML, Philips en Unilever die het budget van de subsidieregelingen opmaken, terwijl die bedrijven veel onderzoekswerk uitbesteden in het buitenland. De subsidies dragen dus niet bij aan het creëren van nieuwe banen in Nederland.

Niet alleen is de impact van de subsidieregelingen beperkt op innovatie in Nederland, ook kunnen bedrijven de Innovatiebox eenvoudig misbruiken om belastingverlaging te realiseren. De rompslomp rondom de RDA levert bedrijven vaak hoge administratieve kosten op.
Het is daarom de hoogste tijd om beide innovatiesubsidies af te schaffen. De honderden miljoenen die nu in de Innovatiebox en de RDA verdwijnen, kunnen veel beter worden besteed aan het verlagen van de loonkosten van innovatieve bedrijven. Gelukkig hebben we daar al een effectieve regeling voor. Met de Wet Bevordering Speur– en Ontwikkelingswerk (WBSO) besparen innovatieve ondernemers direct op hun loonkosten in Nederland. Zo slaat de overheid twee vliegen in één klap: de regeling stimuleert daadwerkelijk innovatie en creëert werkgelegenheid.

Deel dit stuk

op 3-4-2015

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers