SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Financiering van een gezamenlijk R&D-project

Soms is een R&D-project zo omvangrijk dat de grenzen van de eigen organisatie worden overschreden, en voor een substantieel  deel gebruik wordt gemaakt van kennis van derden. Projecten van dergelijke omvang hebben vaak een groot risico op mislukken, waardoor het fijn is als je deze risico’s kan delen met een andere partij. Op dat moment is er sprake van samenwerking, en kan je na gaan denken over de financiering van een gezamenlijk innovatieproject, waarin de ontwikkeling van het R&D-product centraal staat.

Een aspect dat de onderhandelingen en afstemming van de samenwerking aanzienlijk makkelijker kan maken, is de mogelijkheid tot het aanvragen van een samenwerkingssubsidie.  Mits goedgekeurd levert dit tussen de 200.000 en 350.000 euro op. Alleen al bij het noemen van dit bedrag zou de interesse van je samenwerkingspartner gewekt moeten zijn! Maar hoe werkt zoiets?

Samenwerkingssubsidie in de praktijk

SoftTech Automatisering en GeoPoint Systems weten hier inmiddels alles van. Het gezamenlijke project voor het R&D-samenwerkingsinstrument binnen de MIT-regeling is bij de beste 15 projecten geëindigd, een mooie bekroning van het ondernemerschap en R&D-niveau van deze partijen!

Ook het samenwerkingsverband van Digital Advertising pioniers Adcombi en Bannerwise is mede mogelijk gemaakt met subsidiegelden vanuit de MIT-regeling. Dit stelt hen in staat een volwaardig, robuust product te ontwikkelen, zonder daarbij volledige exposure op eigen resources te hebben.

De pijlers om je aanvraag op te bouwen

Om net als de voorbeelden hierboven een succesverhaal te worden, is het belangrijk om de volgende vier pijlers helder te hebben bij het formuleren van je R&D samenwerkingsproject;

 1. De mate van innovatie; hoe vernieuwend is het gezamenlijke R&D product in relatie tot alternatieven?
 2. Het economisch perspectief; hoe brengen de samenwerkingspartners het product naar de markt?
 3. De kwaliteit van de samenwerking; hoe complementair zijn de samenwerkingspartners?
 4. Mogelijkheden tot sector-overstijgende impact; hoe overstijgt het R&D product de eigen sector?

Succesvol een samenwerkingssubsidie aanvragen

Bij het aanvragen (maar ook het verantwoorden!) van een samenwerkingssubsidie komt behoorlijk wat kijken. Zeker in vergelijking met subsidie instrumenten die binnen de grenzen van de eigen organisatie geïmplementeerd kunnen worden. Het speelveld en toetsingskader zijn immers veel breder gedefinieerd.

Het samenwerkingsverband kan daarom veel baat hebben bij het aanwijzen van een neutrale 3e partij als intermediair. Een goede intermediair stelt zichzelf centraal op in het samenwerkingsverband en denkt actief mee over de invulling van het project. De intermediair zorgt er zodoende voor dat het project op volledige en vooral optimale wijze wordt gepresenteerd aan de subsidiebeoordelaar.

Meer weten over de volgende deadline voor de MIT regeling? Neem gerust contact op met één van onze MIT-experts. Bel nu 088 900 1100 of e-mail naar info@subtracers.com voor een afspraak.

Deel dit stuk

op 13-12-2016

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers