SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Huidige meetsysteem kijkcijfers volstrekt achterhaald

Huidige meetsysteem kijkcijfers volstrekt achterhaald


Oranje door, maar Oranjekoorts tv terecht?

Publicatie op Nuzakelijk.nl 26 juni 2014 door Sander Wolfensberger

Terwijl de televisiewereld op een ouderwetse manier kijkcijfers blijft meten, krijgen adverteerders met behulp van Big Data steeds beter inzicht in het mediagebruik van consumenten. Dat gaat de televisiewereld opbreken. Wie rondom de wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië een reclamespot wil uitzenden, moet diep in de buidel tasten.

De Stichting Ether Reclame (STER) vraagt adverteerders 200.000 euro per halve minuut, bijna het dubbele van wat er ooit is betaald voor zendtijd op de Nederlandse televisie.

Kijkers

Of die kostbare zendtijd het geld ook daadwerkelijk waard is, hangt natuurlijk af van hoeveel mensen naar de reclameblokken kijken rondom die voetbalwedstrijd. Dat er veel mensen naar de wedstrijden zullen kijken staat wel vast, maar hoeveel precies weet niemand. In 1.235 huishoudens, een doorsnee van de bevolking volgens Stichting Kijkonderzoek, staat een kastje dat het kijkgedrag registreert.

Dat meetsysteem is volstrekt achterhaald. Kijkers in huishoudens met een meetkastje kunnen makkelijk vergeten om het kastje aan of uit te schakelen, online kijkers live worden niet meegeteld en het apparaat kan niet vaststellen wat televisiekijkers nog meer doen terwijl de tv aanstaat.

Belangrijker, in het onderzoek wordt niet meegenomen dat steeds meer mensen helemaal geen tv meer hebben of er nauwelijks naar kijken. Dat geldt met name voor jongeren die veel meer mediatijd online besteden aan platforms zoals uitzending gemist, YouTube, WhatsApp, Facebook en andere sociale media.

Kunstmatig hoog

Dat de televisiewereld met man en macht vasthoudt aan dit ouderwetse meetsysteem is begrijpelijk. Het huidige meetsysteem lijkt de kijkcijfers kunstmatig hoog te houden. Hoe meer kijkers, hoe hoger de reclame-opbrengsten. In Nederland maar liefst 933 miljoen euro in 2013.

Maar adverteerders laten zich niet langer voor de gek houden. Met behulp van Big Data dienstverleners als het Amsterdamse Screen6, één van ‘s werelds meest veelbelovende startups volgens The Next Web, weten adverteerders precies wanneer mensen welke media gebruiken en waar ze het meest effectief kunnen adverteren.

Televisie zal het daardoor steeds vaker afleggen tegen andere media en de inkomsten uit televisiereclames zullen onvermijdelijk teruglopen. Alleen als het Nederlands elftal speelt zullen adverteerders nog bereid zijn astronomische bedragen te betalen voor reclames op televisie.

Deel dit stuk

op 27-6-2014

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers