SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

WBSO-ICT aanvragen: een eerste observatie van een nieuwe collega

Als kersverse IT Consultant bij SUBtracers BV heb ik mij de afgelopen tijd mogen verdiepen in de Wet Vermindering Afdracht Loonbelasting en Premie Volksverzekeringen onderdeel S&O, beter bekend als de WBSO.

De WBSO regeling is bestemd voor Nederlandse bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Gezien mijn wetenschappelijke achtergrond zijn termen als R&D (Research & Development), statistische significantie en gestandaardiseerde testomgevingen bekende begrippen. De, vaak voor de wetenschapper op de achtergrond aanwezige, subsidie speelt een cruciale rol bij het behalen van het beoogde resultaat.

Binnen SUBtracers zien wij een toenemende vraag naar dergelijke subsidie met de komst van meer en meer innovatieve IT-projecten. Vanwege de abstractie van de soft/hardware en de steeds meer toegespitste vereisten voor subsidieaanvragen vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), is de juiste verwoording van het beoogde IT-project cruciaal.

Sector

Het is interessant om te zien dat het voor deze beoordeling niet uitmaakt voor welk vakgebied of sector de S&O aanvraag wordt ingediend. Voorop staat dat de aanvraag betrekking heeft op het ontwikkelen van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen, of programmatuur.

Daarnaast mogen S&O aanvragen worden ingediend voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Binnen R&D, zijn een uitgebreide literatuurstudie, onderzoeksfase en misschien een commerciële testfase gebruikelijke onderdelen. Dit zijn echter activiteiten waarvoor geen WBSO goedkeuring wordt afgegeven: Deze activiteiten maken geen deel uit van de definitie van S&O. Speur- en ontwikkelwerk is dus eigenlijk een subset van R&D.

IT innovatie en WBSO

Een innovatief IT-project komt in aanmerking voor de WBSO subsidie wanneer het gaat om de ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur. De hierbij horende technische struikelblokken kunnen in zo’n geval worden opgelost door gebruik te maken van, niet bestaande, code in een formele programmeertaal (zoals bijvoorbeeld C++, Java, Python). Wanneer het werkingsmechanisme van de nieuwe programmatuur is aangetoond, stopt de WBSO subsidie, aangezien de technische struikelblokken hiermee zijn opgelost.

Bijzonderheden die mij opvallen:

  • De programmeur, intern opgenomen op de loonlijst, komt in aanmerking voor WBSO subsidie. Een extern ingehuurde programmeur echter niet.
  • Wanneer bestaande software frameworks/processen binnen de organisatie voor het eerst worden geïmplementeerd, zal een WBSO subsidie niet worden toegekend. Ook niet als hierbij sprake is van een voor de ondernemer heuse technische uitdaging. Als deze bijvoorbeeld besluit nieuwe programmatuur hieraan toe te voegen, geschreven in een formele programmeertaal, wordt het mogelijk een ander verhaal. Bij zelf te ontwikkelen maatwerk software spelen immers mogelijk issues in de code, waardoor wel aan de randvoorwaarden voldaan kan worden voor een succesvolle WBSO aanvraag.
  • Het abstractieniveau van IT-projecten neemt toe, met name bij onderwerpen als Blockchain, Artificial Intelligence, Machine Learning en Augmented Reality. Vaak is er hiervoor een complexe samenwerking vereist tussen bijvoorbeeld programmeurs. De RVO vraagt dan soms aanvullende informatie op m.b.t. het technisch profiel van de beoogde medewerkers op het project. Dit wordt gedaan om na te gaan of het aannemelijk is dat deze personen de werkzaamheden inderdaad uit kunnen voeren.

De WBSO regeling is een belangrijke subsidie regeling voor innovatieve ICT-projecten, maar zeker niet de enige. Voor deze andere regelingen, zoals een MIT-haalbaarheidsproject of regionale regelingen, kunnen op maat gemaakte aanvragen met de juiste onderbouwing en toelichting, eveneens een wereld van verschil maken!

Tip: Vraag ons naar de SUBtracers WBSO handleiding! Hierin staat een lijst met werkzaamheden die niet in aanmerking komen voor de WBSO.

Ondersteuning nodig?

Aanvullende vragen over je WBSO aanvraag ontvangen? Of is jouw aanvraag afgewezen en wil je in bezwaar, maar weet je niet precies hoe? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@subtracers.com of 088 – 900 1100.

Deel dit stuk

op 11-4-2018

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers