SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

WBSO aanvraag ingediend, nu een vragenbrief?

Een bedrijf actief in software development of het produceren van innovatieve producten? Een organisatie die onderzoek doet naar nieuwe technieken en bezig is met ontwikkeling van innovaties? Dan is de kans groot dat jouw bedrijf gebruik maakt de WBSO-regeling. Deze regeling kan een fiscaal voordeel opleveren tot 30% besparing op loonkosten en daarmee een hele belangrijke basis vormen voor het financieren van de innovatie binnen de organisatie. Ook is de WBSO een toegangsticket tot de innovatiebox, wat een significant voordeel in de VpB sfeer met zich mee kan brengen.

Niet alle WBSO aanvragen worden echter meteen goedgekeurd. Sterker nog, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (afgekort: RVO) lijkt strenger te zijn geworden in de beoordeling. Dit is op zich niet vreemd: het jaarlijkse WBSO-budget is gedaald en de hoeveelheid aanvragen is sterk gestegen. In sommige gevallen wil de RVO een dossier op te bouwen, om aan de hand van die informatie een goed gefundeerd oordeel te kunnen vellen. Het opbouwen van dat dossier wordt vaak gedaan middels de zogeheten ‘WBSO-vragenbrief’. De RVO stuurt de vragenbrief, waarin een verzoek voor aanvullende informatie wordt gedaan, als reactie op de ingediende aanvraag. Het kan dus zijn dat je sneller een vragenbrief ontvangt dan voorheen.

Het beantwoorden van een dergelijke vragenbrief kost aanvullende tijd, deskundigheid en dient binnen een periode van twee tot vier weken bij de RVO binnen te zijn. Vaak komt dit nog bovenop de actuele interne operaties waarbij alle mankracht hard nodig is.

Een vragenbrief komt dus zelden goed uit.

Innovatiepioniers

Innovatieve organisaties hebben doorgaans technici in dienst, die de focus leggen op de kerntaak onderzoek en ontwikkeling. Deze technici vormen onmisbare bouwstenen van een vooruitstrevende maatschappij en zijn pioniers die onzekerheden en risico’s durven aan te gaan. Hiermee kan Nederland uiteindelijk op het internationale podium een goede positie behalen en behouden.

Technici zijn echter geen schrijvers van subsidieaanvragen, noch van beantwoording van vragenbrieven. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen, dat deze pioniers niet heel vrolijk worden van het stil leggen van ontwikkelwerk (en een mogelijke technische doorbraak) om tijd vrij te kunnen maken voor het beantwoorden van de WBSO-vragenbrief.

WBSO-vragenbrief

In de vragenbrief dienen de technische aspecten van het desbetreffende project nog dieper behandeld te worden. Met name de technische knelpunten en bijbehorende oplossingsrichtingen moeten hierin verder worden uitgelicht. Aan de hand van de antwoorden in de vragenbrief wordt door de RVO-adviseur bepaalt (soms in samenspraak met een tweede specialist) of het project in kwestie wel of niet voor de WBSO subsidie in aanmerking komt.

Het beantwoorden van een vragenbrief gaat verder dan met een paar zinnen voor opheldering en uitdieping zorgen. Daar waar de initiële WBSO-aanvraag zich beperkt tot 1500 tekens per tekst vak, hebben de antwoorden van de vragenbrief geen tekenlimiet. Het gaat er om dat de kern van de te ontwikkelen techniek en bijbehorende knelpunten en oplossingsrichtingen goed beschreven staan. Het toelichten van de technische nieuwheid van de ontwikkelingen en de voorziene risico’s in technisch opzicht bij de te verkennen oplossingsrichtingen vormt hier een belangrijk onderdeel van.

Dat is waar SUBtracers in het spel komt: wij helpen jou graag met de WBSO-vragenbrief! Onze subsidie-specialisten hebben de benodigde technische onderlegging en sterke schrijfvaardigheid met oog op details. In samenspraak met jullie technici kunnen wij het opstellen van de beantwoording uit handen nemen. Natuurlijk kan je bij ons ook terecht voor verzorging van de gehele aanvraag van A-Z, inclusief ondersteuning bij de compliance. Het helpen optimaliseren en vergemakkelijken van alle processen daar omheen maakt hier onderdeel van uit. Op die manier kun jij je richten op waar het allemaal uiteindelijk om draait: jouw techniek naar een hoger niveau tillen.

Kortom, bij ons staat de deur altijd open en staan onze consultants te popelen om van dienst te kunnen zijn. Zorgeloos de WBSO-aanvraag indienen, vragenbrieven beantwoorden en jouw R&D processen naar een hoger niveau tillen, dat is waar SUBtracers voor staat. En dat doen wij al ruim 10 jaar met ontzettend veel plezier! Meer weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 088 – 900 1100 of via info@subtracers.com.

Auteur: Elia Klein Essink

Deel dit stuk

op 15-2-2018

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers