SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Let op! Veranderingen in de regeling WBSO/RDA

Ook in 2016 kunnen bedrijven voor R&D-kosten (zowel loonkosten als andere kosten en uitgaven) fiscaal voordeel aanvragen. Door de samenvoeging van de Research- en developmentaftrek (RDA) en de S&O-afdrachtvermindering (WBSO) per 1 januari 2016, zullen veranderingen doorgevoerd worden in de regelingen met betrekking tot de beoordeling van de aanvragen, alsook de toepassing van het voordeel uit deze regelingen.

De Eerste Kamer heeft eerder vorige week het Belastingplan 2016 goedgekeurd, met als gevolg dat de RDA en de WBSO samengevoegd worden tot één instrument met de naam WBSO. Door deze verandering kunnen ondernemers volgend jaar het totale fiscale voordeel verrekenen in de loonheffing, in plaats van deels via de winstbelasting. In 2016 zal het ministerie van Economische Zaken hiervoor €1.143 miljoen beschikbaar stellen. Voor ZZP-ers bestaat een vaste aftrek, mits zij in een kalenderjaar minimaal 500 S&O-uren maken.

De belangrijkste veranderingen in de regeling S&O-afdrachtvermindering (WBSO):

 • Keuze forfait of werkelijke kosten en uitgaven geldt voor het gehele kalenderjaar
 • Mogelijkheid tot WBSO voor analyse van de technische haalbaarheid en/of technisch onderzoek is vervallen
 •  WBSO-voordeel berekend over het totaal aan S&O-uren, plus de overige kosten en uitgaven
 • Begrippen RDA toegevoegd aan WBSO, en enkele WBSO begrippen aangepast, bijvoorbeeld de begrippen ‘S&O-inhoudingsplichtige’ en ‘programmatuur’
 • Ook zijn vanwege de integratie van de WBSO en RDA een aantal beleidsregels aangepast

SUBtracers heeft jarenlange ervaring in het opstellen en verantwoorden van WBSO-aanvragen. In zeker 70% van de gevallen blijken wij de resultaten aanzienlijk te kunnen verbeteren ten opzichte van lopende of geadviseerde subsidietrajecten. Bekijk hier hoe SUBtracers kan helpen met jouw WBSO-aanvragen.

Benieuwd of je ook voor andere subsidieregelingen in aanmerking komt? Vraag een gratis subsidiescan aan.

Deel dit stuk

op 29-12-2015

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers