SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Innovatieregeling: “Kleine mkb’er is voordeliger uit”.

Harder groeien met subsidies

Publicatie in Sprout 26 november door John van Schagen

Ruim 22.000 bedrijven gebruikten vorig jaar het fiscale voordeel voor innovatiewerkzaamheden. De WBSO en RDA blijven ook in 2014 overeind. Toch verandert er iets. “Er zijn ondernemers die er echt op leunen.”

Dat bedrijven als Brabo Hockeysticks en WeTransfer van Sprout-bekende Nalden de afgelopen jaren zó hard konden groeien, danken ze mede aan de meest effectieve innovatieregelingen die ons land kent: de WBSO en de RDA. Het is de stellige overtuiging van Sander Wolfensberger, eigenaar van subsidie-adviesbureau SUBtracers. “WeTransfer kan op die manier voorafgaand aan de groei investeren in de ontwikkeling van de software, het uitbreiden van de servercapaciteit en de betrouwbaarheid van het systeem.”

Productontwikkeling op eigen bodem

De WBSO en RDA zijn belangrijke maatregelen van het ministerie van Economische Zaken (uitgevoerd door Agentschap NL) waarmee de financiële lasten van R&D-projecten verlaagd kunnen worden. De WBSO verlaagt de loonkosten, terwijl de RDA (Research en Development Aftrek) een extra aftrekpost oplevert voor andere kosten en uitgaven voor het project. Zoals voor prototypes of onderzoeksapparatuur. Beide regelingen stimuleren technische innovaties in alle bedrijfssectoren.

Subtracers verricht in opdracht van andere bedrijven ongeveer 500 WBSO-verzoeken per jaar. Wolfensberger noemt de maatregel extreem belangrijk voor het aanjagen van innovatie in ons land. “Er zijn ondernemers die er echt op leunen. We zien zelfs dat bedrijven het meenemen in hun overweging om R&D te outsourcen naar een goedkoper land. Met dit fiscale voordeel wordt productontwikkeling op eigen bodem aangejaagd en op die manier blijft werkgelegenheid behouden.”

Minder loonkosten

Voor zover het belang dus. Maar wat betékent die WBSO-maatregel precies? En, niet onbelangrijk, wat gaat er vanaf 1 januari veranderen? Wolfensberger legt uit: “Lonen zijn bij een gemiddeld R&D-proces een hoge kostenpost. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het betekent dat je een percentage van de loonsom voor software-ontwikkelaars, procesingenieurs en andere R&D-medewerkers kunt aftrekken, waardoor je uiteindelijk minder loonheffing hoeft af te dragen. Dat kan flink in de kosten schelen.”

“Zo hebben we vorig jaar een WBSO-aanvraag gedaan voor een bedrijf met 40 man personeel. Dat zat al jarenlang op de nullijn qua winst. We bestudeerden de casus en zagen mogelijkheden. De aanvraag werd door Agentschap NL goedgekeurd en zo kon het bedrijf de loonkosten met tonnen naar beneden brengen. Dat gaf ze meteen de mogelijkheid om weer opnieuw te investeren in R&D.” Overigens vallen niet alle R&D-werkzaamheden onder deze regeling. Essentieel bij de aanvraag is dat het bedrijf de toegepaste techniek nog niet eerder in de praktijk heeft gebracht.

R&D-voordeel

Hoe de veranderingen voor RDA er volgend jaar uit gaan zien is nog niet definitief. Waarschijnlijk mag je straks ongeveer 60 procent van de kosten fiscaal aftrekken, nu is dat nog 54 procent.

Voor de WBSO zijn de veranderingen voor 2014 al wel bekend. Bij deze regeling rekent de overheid met schijven en percentages. En juist daar zit ‘m voor komend jaar de verandering. Vanaf januari gaat de loongrens van de eerste schijf omhoog van 200.000 naar 250.000 euro. Het tarief in deze schijf gaat daarentegen iets omlaag, van 38 naar 35 procent. Over de resterende R&D-werkzaamheden is het aftrekpercentage 14 procent. Voor tech-starters gelden overigens nóg gunstigere voordeeltjes. Zij mogen over de eerste 250.000 euro aan R&D-lonen zelfs 50 procent aftrekken.

Samengevat: het percentage gaat naar beneden, de schijfwaarde waarvoor dit gunstige voordeel geldt iets omhoog. Volgens Wolfensberger zal het voor veel bedrijven die een WBSO-aanvraag doen weinig verschil opleveren. “Het zijn vooral de kleine mkb-ondernemers met drie tot vijf man innovatiepersoneel voor wie dit voordelig uitpakt. Daar is het de overheid dan ook om te doen. In Den Haag realiseren ze zich dat innovatie steeds meer bij start-ups vandaan komt. Die hebben een zetje in de rug nodig om te kunnen ontwikkelen en de WBSO geeft ze die.”

Deel dit stuk

op 28-11-2013

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers