SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Nederland in de ban van de elektrische fiets

Het fenomeen elektrische fiets bestaat al een behoorlijk lange tijd, maar in de afgelopen jaren bloeide het pas echt op met “exponentiële groei”. Dit is merkbaar in de winkel. Een wachttijd van 6 maanden op een nieuwe fiets is meer regel dan uitzondering. Bij het oer-Hollandse merk Brinckers kennen ze deze logistieke nachtmerrie niet. Hoe kan dat? Hoe komt dat? CEO Pieter Booijvan Brinckers geeft inzicht in deze groeimarkt anno 2021. Wat is het geheim achter dit opstomende merk in de markt van de elektrische fietsen?

Korte historie

Sinds juni van dit jaar is er veel gebeurd bij Brinckers. Waar veel fabrikanten deze zomer moeite hadden om aan de levertijden te voldoen, was Brinckers net gestart met een frisse voorraad. Een klein puntje: Brinckers had in het begin van de zomer nog een blanco dealernetwerk. Nu, een halfjaar later ziet de wereld er heel anders uit. Brinckers levert aan zo’n 40 dealers en daar komen dagelijks nieuwe dealers bij, zegt Pieter trots. Natuurlijk is Brinckers nog niet zo groot als sommige concurrenten maar Pieter weet wel dat wanneer Brinckers eenmaal gevestigd is, de voorraden en vooral de service beter zullen zijn. ‘Door de goede supply chain kunnen we tegen lagere kosten voorraad houden.’ “Door fietsers, voor fietsers”. Ons doel is niet de grootste, ons doel is de beste prijs/kwaliteit i.c.m. met de beste service. Daar gaan veel concurrenten nu de mist in.

Niet alleen goede service, ook voorraadmanagement is bij veel fietsproducenten een probleem. Dit is door de hoge “corona-vraag” alleen nog maar groter geworden. Steeds meer mensen zien de fiets als vervangend vervoersmiddel van het openbaar vervoer en willen lekker naar buiten. Ook kunnen elektrische fietsen steeds verder rijden op de batterij die ze hebben, door het steeds verder innoveren van de lithium Li-ion accu’s. Dat zien de consumenten ook. Maar liefst 22% van alle ritten die in 2020 werden gefietst waren namelijk op een elektrische fiets. Dit percentage lag in 2013 nog op een kleine 8%. Een groot verschil dus.

De elektrische rage

Als je kijkt naar de rest van de branche is het natuurlijk niet gek dat de meerderheid van alle fietsproducenten in een goede tijd leeft. Toch springt één type eruit: de elektrische fiets. In mei 2020 steeg de verkoop van elektrische fietsen met maar liefst 38% ten opzichte van dezelfde maand een jaar terug. Alhoewel Brinckers toen nog in de opstartfase zat, mogen ook zij zeker niet klagen. Volgend jaar hopen we een kleine 10.000 elektrische fietsen in de markt te zetten zegt Pieter. Helemaal niet slecht voor een beginnend bedrijf als Brinckers.

Toch heeft Pieter Booij met Brinckers een ander plan dan alleen maar verder groeien. ‘We willen natuurlijk groeien, maar we zullen altijd een kleine club blijven die helemaal gek zijn van fietsen. Van fietsers, voor fietsers. Ik wil van dit merk een beter merk maken op het gebied van service en contact met de dealers.’

Brinckers wil dan ook niet vergeleken worden met grote corporate producenten waar een grote hierarchie is en soms verwaarlozing van de dealers plaatsvindt. Als je de band met de dealers als bedrijf vooropstelt tezamen met een superieur product, wek je gunning bij de dealers. ‘Ja, het contact met de dealer en de klant is de reden waarom ik naar mijn werk ga. Mooi toch?’

Het geheim van de smit…focus op wat echt belangrijk is!

Aan het assortiment van Brinckers is gelijk te zien wat zij voor oog hebben en hoe zij dat willen doen. Zo hebben ze voor elk type fietser een fiets. Stadsfietsen, toerfietsen, fietsen voor naar werk, ze hebben het allemaal.

Bij Brinckers kijken ze naar die 20% die hen onderscheidend maakt. Door focus op de technische innovaties proberen ze 80% beter te zijn dan de rest. Deze innovaties doen ertoe. Waarom zou je veel geld en tijd steken in onderdelen die grote merken als Bosch, Shimano en Schwalbe met veel ervaring in de markt zetten? Samenwerking in de keten is de sleutel. Door deze aanpak, besparen we 80% op ons innovatiebudget. De overige kosten worden grotendeels bekostigd door innovatie subsidies.  “Deze slimme aanpak maakt het dat Brinckers veel meer value for money kan bieden aan dealers en consumenten.

Samen met SUBtracers hebben we ons de vraag gesteld: “Waar staat de R&D en business in 2025”? “Er zijn veel dingen onzeker, maar een ding weten we zeker: dat de fietsen in 2025 lichter, sneller, efficiënter zijn en een grotere actieradius hebben” aldus Booij.

Door deze technische innovaties nu al te benoemen, lukte het Brinckers om als technostarter aangemerkt te worden. Dit gaf allerlei middelen om een innovatie versnelling in te zetten. “Er wordt nu al keihard gewerkt aan innovaties waarvan we in eerste instantie dachten ze pas in 2023 op te kunnen pakken”.

Auteur: Max Marrink

Deel dit stuk

op 9-12-2020

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers