SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Nacra sailing

Worlds best catamarans

Wat begon als een hobby is uiteindelijke uitgegroeid tot één van ‘s werelds bekendste catamaran merken. Peter Vink en Gunnar Larsen werden in het begin van de jaren 90 uitgenodigd om voor de Europese distributeur van Nacra Sailing te komen zeilen en hebben sinds die tijd niet meer voor een ander merk gezeild. Beide zeilers behoren tot de absolute wereld top. Menig Rondje Texel (grootste catamaran wedstrijd ter wereld) en wereldcup wedstrijd werd door de heren gewonnen.

Olympische spelen

In 2005 hebben ze het Europese deel van Nacra overgenomen om vervolgens in 2007 ook de fabriek en daarmee de merkrechten naar zich toe te trekken. Nacra heeft een groei in populariteit meegemaakt met als hoogtepunt de selectie van de Nacra17 voor de olympische spelen van Rio de Janeiro in 2016 en Tokyo in 2020. Omdat met deze catamarans tot het limiet gevaren zal worden, moet Nacra er zorg voor dragen dat de zeilers hun mogelijkheden maximaal kunnen benutten zonder dat gebrekkig materiaal hen hierbij tegenwerkt. R&D zit bij Nacra dan ook in het DNA.

De subsidie vraag:

Het catamaran zeilen verandert snel. Door foil technologieën gaan de boten over het water zweven, in plaats van door het water snijden. Hierdoor veranderd de gehele geometrie, hydronamica en krachtenspel van de cats en moeten de zeilen “vanaf scratch” opnieuw ontwikkeld worden door de non-lineaire toename van krachten op de Cat en zeil .

Voordat SUBtracers over de vloer kwam, was Nacra reeds bekend met innovatie subsidies.  “Onze accountant begeleidde al jaren de WBSO aanvragen”. Hap snap werden de aanvragen goedgekeurd, zonder dat de lange termijn visie van het bedrijf in de projectomschrijvingen terug kwam. “Hierdoor moesten we iedere keer weer opnieuw in de pen klimmen”, aldus Vink.

Al tijdens de eerste gesprekken bleek dat het geheel niet optimaal was ingestoken. “We hadden veel tijd nodig voor het op de juiste manier opzetten van de administratie en het was steeds last-minute werk. Het is toch niet je core business, die subsidies”.

“We hadden een partij nodig die niet alleen veel verstand heeft van subsidies, maar ook high action watersport, hydronamica en composiet technologieën heel goed begrijpt. Met de 30 jarige watersport ervaring van Sander Wolfensberger kwam dat wel goed!”

De oplossing:

SUBtracers heeft de aanvraagstrategie van Nacra radicaal omgegooid. Meer opbrengst, minder risico en minder werk!

SUBtracers komt een paar keer per jaar met ons sparren over toekomstige catamarans en technologieën. Op basis hiervan stellen ze de projecten op. Wij moeten hier nog even naar kijken en zodra we onze goedkeuring geven, wordt alles geregeld: de indiening, de meldingen, het deadline management, de projectadministratie en de urenadministratie: alles!

“SUBtracers komt bij ons in de fabriek langs en regelt dan samen met het R&D team de administratie. Hierdoor lopen we niet achter de feiten aan en dat geeft het management een goed gevoel.” Ook is de aanvraag nu optimaal ingestoken voor andere subsidies zoals de innovatiebox.

Het resultaat:

Peter Vink: “We hebben nu meer subsidie met veel minder werk en gezeur. Dat SUBtracers ons al het werk rond subsidieaanvragen uit de handen neemt geeft ons ook weer de tijd om bezig te zijn met onze passie: het ontwikkelen van de beste catamarans ter wereld!”

Ook stelt SUBtracers ons subsidieportfolio zo in dat we meer kans maken bij andere regelingen. Door o.a. de WBSO aanvragen goed op te stellen kan er een hoger percentage voor de innovatiebox bewerkstelligd worden. Dit was ons zelf nooit gelukt.”

Ciphix logoYoung Capital logoWeTransfer logoVisma-Idella logoTomTom logoStellar Data Recovery logoScreen6 logoNacra sailing logoLifely logoGreetz.nl logoBrinckers logoBrabo Hockey logoBeyond Sports logoAchmea logo

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers