SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Optimaal profiteren in 2016

Profiteren van Rutte’s innovatiebeleid na Prinsjesdag kan via allerlei mooie subsidieregelingen. Maar wie daarvan optimaal wil profiteren moet wel snel en slim aan de slag.

Ondanks bezuinigingen op allerlei fronten, blijft innovatie een speerpunt van het kabinet. De lucratieve WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) in combinatie met de RDA (Research & Development Aftrek) en de Innovatiebox blijven fier overeind staan. Om komend jaar aansprak op subsidies te kunnen maken moeten bedrijven snel aan de slag. De deadline voor indiending is 30 november a.s. Aanvragen moet dan binnen zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend  (RVO).

Hieronder 4 tips voor aanvragers om het komende jaar optimaal te profiteren:

 1. Begin op tijd

Veel bedrijven stellen de WBSO-aanvraag uit met een proforma aanvraag, maar slimme bedrijven dienen hun subsidie aanvraag ruim voor de deadline in. Hierdoor profiteren vroege aanvragers direct van cashflow voordelen in het begin van het nieuwe jaar.

 1. Check LinkedIn- profielen en uw website

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kijkt bij de beoordeling van WBSO-aanvragen in toenemende mate naar LinkedIn-profielen van technische medewerkers. Ook uw website wordt uitvoerig onder de loep genomen. Denk dus goed na over wat en hoe specifiek u en uw medewerkers communiceren met de buitenwereld: de RVO leest mee!

 1. Focus op lange termijn trend

Bedrijven kunnen optimaal profiteren van de fiscale voordelen door de technische lange termijn trend centraal te zetten in hun aanvraag. Schrijf dus niet dat u een nieuw plastic bekertje gaat produceren met een andere kleur, maar dat u biologische producten met afbreekbare resins gaat ontwikkelen. Kortom, soms kunt u beter de technische lange termijn trend beschrijven waaraan u bedrijf werkt en wat u onderscheidend maakt van uw concurrenten, dan de ontwikkeling van een specifiek nieuw product. Vergeet ook niet de technische uitdagingen te vermelden die u komend jaar verwacht in uw langlopende innovatieproces.

 1. Trends

Vanaf 2016 zal de WBSO-regeling en de RDA worden samengevoegd. Dit is zeer gunstig voor ondernemingen die geen winst of marginale winst behalen. Ook in 2016 zullen sommige sectoren onder het vergrootglas (blijven) liggen. Zo worden aanvragen van bouwbedrijven en ICT-bedrijven steeds kritischer bekeken. Hierbij wordt specifiek gelet op wie actief betrokken is bij het innovatieproces. Zorg er daarom voor dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling – van het technisch design tot het live brengen van de software- actief betrokken is.

Door een slimme inrichting en administratie van uw innovatieproces zorgt u ervoor dat u optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen.

Deel dit stuk

op 11-11-2015

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers