SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Ook in 2019 financieringsmogelijkheden voor innovatie

MIT-Haalbaarheidsproject

Voordat je begint aan het R&D-traject voor je nieuwste innovatie kan het raadzaam zijn om eerst een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Voor individuele MKB-ondernemers biedt het MIT-haalbaarheidsproject een subsidie van €25.000 om de kosten van de haalbaarheidsstudie te verlichten. Echter hoeven niet alle kosten uit te gaan naar de studie zelf: 60% van de totale kosten van het project voldoet. Het MIT-haalbaarheidsproject sluit mooi aan op de WBSO die het achtereenvolgend R&D-traject subsidieert, wat deze regeling een ideaal beginpunt maakt voor jouw innovatieve voornemens voor 2019. Openstelling wordt weer verwacht in april 2019.

WBSO

De WBSO is de populairste innovatiesubsidie onder Nederlandse bedrijven en wordt toegekend aan bedrijven die zich bezig houden met technisch nieuwe ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten. In 2019 ziet de WBSO er beter uit dan ooit tevoren voor innovatieve ondernemers. Afgelopen jaren werd er een budget €1.163 miljoen beschikbaar gesteld voor de WBSO, wat in 2019 zal stijgen naar €1.205 miljoen euro. De voordelen die 2019 brengt houden hier echter niet op, want met de ingang van 2019 wordt binnen de tweede schijf van de WBSO een aftrek percentage van 16% in plaats van 14% gehanteerd. Oftewel, indien er sprake is van een S&O-loonsom groter dan €350.000, zal 16% van de innovatiebestedingen fiscaal aftrekbaar zijn in plaats van 14%. De deadline voor indiening van aanvragen is tenminste één volle kalendermaand voordat de S&O-werkzaamheden worden uitgevoerd.

Innovatiebox

Na een succesvolle afronding van het WBSO-traject is de innovatiebox een natuurlijke volgende stap, aangezien een WBSO-verklaring toegang verleent tot de innovatiebox. De innovatiebox geeft korting op de vennootschapsbelasting over winst voortkomend uit de door jou ontwikkelde innovatie. Hierbij wordt 7% vennootschapsbelasting in plaats van 25% gerekend. In 2019 stijgt het budget voor de innovatiebox met 4% naar €1.562 miljoen, wat meer ruimte voor innovaties biedt.

MIT-R&D-samenwerkingsproject

Is jouw innovatieve voornemen voor 2019 om je R&D te verbeteren door middel van samenwerking met een ander MKB-ondernemer? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een MIT-R&D-samenwerkingsproject. Men spreekt hierbij van een samenwerking wanneer één van de deelnemers niet meer dan 70% van de kosten voor zijn rekening neemt. Binnen deze regeling wordt onderscheid gemaakt tussen kleine en grote samenwerkingen, die respectievelijk een subsidie van €50.000 tot €200.000 en €200.000 tot €350.000 bedragen. Openstelling wordt weer verwacht in juli 2019.

Eurostars

Ook internationale samenwerking loont: het Eurostars programma heeft als doel Europees ondernemerschap te stimuleren door middel van ondersteuning van internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten (O&O). Het subsidiebedrag kan hierbij oplopen tot €500.000 voor Nederlandse bedrijven. Hoewel dit programma een Europees initiatief is, ligt de lat niet zo hoog als bij veel andere Europese programma’s. Daarnaast doen Nederlandse bedrijven het bijzonder goed bij Eurostars: Nederland heeft het hoogste aantal high tech start-ups dat financieel ondersteund is door Eurostars.

Eurostars kent een internationaal en een nationaal gedeelte. Voordat deze subsidie aangevraagd kan worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), moet het internationale projectvoorstel zijn goedgekeurd door de internationale jury van Eurostars. De eerstvolgende sluitingsdatum voor het indienen van internationale projectvoorstellen is op 28 februari 2019.

Meer weten?

Al deze financieringsinstrumenten en meer staan komend jaar weer ter jouw beschikking. Heb jij nog innovatieve voornemens voor 2019? Laat het ons weten! Neem contact op met ons via info@subtracers.com of 088 – 900 1100.

Deel dit stuk

op 9-1-2019

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers