SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Onderzoek naar herdefinitie WBSO softwareontwikkeling

In 2016 zijn de WBSO-voorwaarden voor softwareontwikkeling flink aangescherpt. Dit jaar wordt de definitiebepaling voor ‘technisch nieuwe programmatuur’ eindelijk opnieuw onder de loep genomen. Dit laat staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer weten in een Kamerbrief na onderzoek van adviesbureau voor innovatievraagstukken in de publieke sector Dialogic. In opdracht van het kabinet gaan enkele onafhankelijke experts onderzoeken of de huidige definitie niet te beperkend is. Het doel is vast te stellen of daarmee innovatieve IT-projecten onterecht uitgesloten worden van fiscale voordelen in de zin van de WBSO. De resultaten van dit onderzoek zullen dinsdag 17 september gepresenteerd worden. ICT-ondernemers worden dit jaar geacht Prinsjesdag met dikke stift in hun agenda’s te markeren!

Mismatch IT ontwikkeling in WBSO vs praktijk

Op het moment valt softwareontwikkeling alleen binnen de WBSO als het gaat om nieuwe programmatuur, geschreven in een formele programmeertaal. Onverhoopt sluit de RVO hier een groot deel van IT innovaties buiten. Denk hierbij aan  het ontwerpen en beschrijven van architectuur, het schrijven van algoritmes en het uitdenken van de functionaliteit van de software. Dit is iets waar SUBtracers als subsidieadviesbureau in gesprekken met ontwikkelaars regelmatig tegenaan loopt. Hoezeer de RVO het ook probeert te vermijden, uiteindelijk streven developers naar softwareontwikkelingen met een functioneel doel. Het uitdenken van de stappen naar dat doel toe, door allerhande bestaande technieken op de juiste manier te combineren en de daarbij horende onverwachte knelpunten op te lossen, is minstens zo niet meer innovatief als het schrijven van code in een verouderde programmeertaal. Immers: de nieuwste generaties aan programmeertalen werken op basis van principes die buiten de definitie van de RVO vallen. Voor elke gepassioneerde ontwikkelaar staat dit al jaren als een paal boven water.

Positieve vooruitzichten?

De kogel is natuurlijk nog lang niet door de kerk. Het kabinet lijkt nu echter wel in te zien, dat er kritisch gekeken moet worden naar programmatuurontwikkelingen binnen de WBSO. De experts die dit onderzoek uitvoeren., zullen uiteindelijk een reeks aanbevelingen presenteren, die de WBSO mogelijk kunnen hervormen. Voor de innovatieve ICT-branche geeft dit vooruitzicht wellicht enigszins perspectief. Een verbreding van de definitie leidt hopelijk tot een extra investeringsimpuls in baanbrekende softwareontwikkelingen van Hollandsche bodem. Ingetogen enthousiasme dus, tot Prinsjesdag tenminste.

Auteur: Teun Schröder

Deel dit stuk

op 24-5-2019

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers