SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Plannen om te investeren in duurzame energie of energiebesparing?

Als je denkt aan investeren in duurzame energie, dan komt de Energie Investerings Aftrek (EIA) wellicht als eerste bij je op als mogelijkheid om subsidie te krijgen. Maar er is meer mogelijk, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Deze regeling geeft ondernemers een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Ook is de regeling tijdelijk uitgebreid met de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor kleinschalige energieopwekking met zonnepanelen en windturbines.

Ook woningeigenaren kunnen onder deze regeling subsidie aanvragen. In plaats van windturbines en zonnepanelen behoren dan isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet naast zonneboilers en warmtepompen tot de mogelijkheden. Bij isolatiemaatregelen kan je denken aan gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas.

Hiermee stimuleert de Nederlandse overheid bedrijven en huishoudens om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Hiermee wordt energie bespaard en CO2-uitstoot teruggedrongen.

Voorwaarden

Natuurlijk zijn er ook randvoorwaarden aan de verschillende investeringen. De belangrijkste zijn:

 • Warmtepompen: Er is een lijst beschikbaar met modellen die in aanmerking komen. De subsidie is afhankelijk van het model en is tussen de € 500,- en € 8.000,- euro.
 • Zonneboilers: Ook hiervoor is een apparatenlijst beschikbaar. De subsidie is afhankelijk van het model en is tussen de € 500,- en € 2.500,- euro.
 • Kleinschalige windturbines: De turbine moet een rotoroppervlak hebben van min. 50 m2 en max. 500 m2. De subsidie bedraagt max. € 66,- per m2 rotoroppervlak. Ook moet er sprake zijn van een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteitsnet met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 Ampère.
 • Zonnepanelen: Je kan subsidie aanvragen voor een vermogen tussen de 15 – 100 kW. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125,- per kW gezamenlijk piekvermogen. Voor zonnepanelen geldt daarnaast dat het netto verbruik via de kleinverbruikersaansluiting waarop de installatie wordt aangesloten in het jaar voor de subsidieaanvraag min. 50.000 kWh moet zijn geweest.

Het gaat hierbij dus niet om hele grote bedragen. Toch kan de ISDE-regeling interessant zijn, zeker als investering in een bedrijfsmiddel in het kader van duurzame energie of energiebesparing sowieso in de planning zit.

Vragen over onze dienstverlening met betrekking tot fiscale en subsidieregelingen voor ondersteuning van je innovatie- of investeringen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@subtracers.com of 088 – 900 1100.

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

  Ons adres

  MediArena 9
  1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

  © 2021 SUBtracers