SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Horizon 2020; sleutelrol voor intermediair?

Met het Europese subsidie raamwerk Horizon 2020 wil de EU het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EU het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen.

In de praktijk blijkt echter dat juist het verkrijgen van de subsidie een grote uitdaging is. Door de enorme hoeveelheid aanvragen (maar liefst 73.000 gedurende de eerste 18 maanden van het programma!) komt slechts een gering aantal innovatieve projecten uit de EU-landen in aanmerking voor een bijdrage uit Brussel. Zelfs een ‘Excellente’ projectbeoordeling blijkt geen garantie voor succes. Daardoor doen veel bedrijven met innovatieve projecten, die wel goed aansluiten bij de doelstellingen, geen poging om een Europese subsidie aan te vragen.

Desondanks doet Nederland het toch relatief goed binnen Horizon 2020: Nederlandse bedrijven en universiteiten ontvingen tot nog toe € 866 miljoen subsidie vanuit het programma. Hiervan ging € 252 miljoen naar Nederlandse bedrijven. Het gemiddelde Nederlandse slagingspercentage is 20% tegenover een gemiddeld slagingspercentage in Europa van 11,8%. Als je nagaat dat een aanvraagtraject een onderneming al snel € 50.000 kost, is dit een bedroevend laag resultaat.

Er wordt vanuit overheden hard gewerkt aan oplossingen om de slagingskans te verhogen. Zo worden de aanvraagprocedures opgedeeld in zogenaamde fases. Hierdoor ontstaat een soort voorronde, waarin een meer beknopte aanvraag volstaat. Bedrijven hoeven daardoor niet meteen veel tijd en moeite in een volledig uitgewerkte en uitgebreide aanvraag te steken.

Bedrijven kunnen er daarnaast ook voor kiezen om een externe subsidiedeskundige in te schakelen. Subsidiebureaus zijn goed op de hoogte van de Europese subsidievoorwaarden, de deadlines in het proces en de manier waarop een aanvraag moet worden geformuleerd voor maximaal resultaat. Samenwerking met een externe subsidie expert voor een complex Europees subsidietraject bespaart bedrijven niet alleen tijd, maar geeft ook een hogere slagingskans.

Heeft jouw internationale project Europese ambities? SUBtracers heeft diverse succesvolle Horizon 2020 trajecten begeleid, waardoor wij je van hoogstaand advies kunnen voorzien. Aarzel niet om in het geval van vragen contact met ons op te nemen via info@subtracers.com of 088 – 900 1100.

Deel dit stuk

op 19-2-2016

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers