SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Eurostars: Europese subsidie voor internationale R&D samenwerking

Werk je graag samen met internationale partijen aan technologisch innovatieve ideeën en kan je een financiële impuls ter hoogte van € 500.000 goed gebruiken? Overweeg dan om een aanvraag in te dienen voor Eurostars. Eurostars is een Europees programma specifiek ontwikkeld voor het mkb. Deze regeling ondersteunt het mkb door middel van financiering voor internationale samenwerking op het gebied van technologische ontwikkeling. Een consortium is grensoverschrijdend en mag, naast met andere mkb’s, ook geworden aangegaan met kennisinstellingen en grote bedrijven. Een Eurostars project ziet er over het algemeen als volgt uit: 3-4 deelnemende partijen, verdeeld over 2-3 landen, een projectduur van gemiddeld 29 maanden (maximaal 36 maanden toegestane looptijd) en € 1,4 miljoen aan projectkosten. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient je organisatie aangeschreven te staan als R&D-uitvoerend mkb, wat inhoudt dat minimaal 10% van de omzet of FTE’s besteed wordt aan R&D.  De subsidie is bedoeld om technologische kennis te vergroten en te komen tot de ontwikkeling en marktintreding van een nieuw product, proces of dienst met een civiele toepassing.

Aanvraagprocedure en subsidiebudget

Een projectvoorstel dient ingediend te worden door een consortium van minimaal twee partijen uit verschillende Eurostars-landen. Dit zijn op het moment 36, voornamelijk Europese landen, maar onder andere Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Israël zijn ook aangesloten. Een ingediend projectplan wordt inhoudelijk beoordeeld door een onafhankelijke commissie in Brussel. Nadat het project is goedgekeurd kan men subsidie aanvragen in eigen land. In Nederland zijn de subsidiepercentages voor bedrijven 35% voor onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten. Voor kennisinstellingen zijn deze percentages respectievelijk 50% en 25%. Mkb’s krijgen hier bovenop een toeslag van 10%. Het maximale subsidiebedrag per project (voor alle Nederlandse deelnemers gezamenlijk) is vastgesteld op € 500.000. Het totale budget van de Nederlandse overheid voor het Eurostars financieringsprogramma is € 19 miljoen en wordt verdeeld over twee calls. Het subsidieplafond na de eerste call is vastgesteld op ongeveer € 9 miljoen. Dit houdt in dat er voor de tweede call nog budget is voor ongeveer twintig projecten.

Opening ronde 2

Zoals gezegd zal de tweede call binnenkort worden geopend, waarna het loket weer sluit op 12 september. Wil je weten of je in aanmerking komt voor het Eurostars programma of heb je hulp nodig bij de aanvraag en de administratieve afhandeling. Wij kunnen je helpen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@subtracers.com of 088 – 900 1100.

Deel dit stuk

op 18-6-2019

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers