SUBtracers logoSUBtracers logo dark text

Aanvraag gedaan en nu aanvullende vragen…Wat nu?

Produceert jouw bedrijf innovatieve producten of is jouw bedrijf actief in software development? Dan is de kans groot dat SUBtracers kan helpen een fiscaal voordeel van 25% op te leveren op loonkosten, waarmee een hele belangrijke basis wordt gevormd voor het financieren van de innovatie binnen de organisatie. Er is namelijk een grote kans dat jouw bedrijf in aanmerking komt voor de WBSO-regeling, die ook nog eens een toegangsticket is tot de innovatiebox, waarmee een significant voordeel op de VpB behaald kan worden.

Het klinkt mooi, maar helaas… Niet alle WBSO aanvragen worden direct goedgekeurd. Sterker nog, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (afgekort: RVO) lijkt strenger te beoordelen op bedrijven die voor het eerst aan aanvraag doen. Dit komt omdat het jaarlijkse WBSO-budget is beperkt is en de hoeveelheid aanvragen sterk gestegen is. In sommige gevallen wil de RVO een dossier opbouwen, om aan de hand van die informatie een goed gefundeerd oordeel te kunnen vellen. Dit wordt gedaan door middel van de zogeheten ‘WBSO-vragenbrief’. De RVO stuurt de vragenbrief, waarin een verzoek voor aanvullende informatie wordt gedaan, als reactie op de ingediende aanvraag. Schrik dus niet, want het kan zijn dat je sneller een vragenbrief ontvangt dan voorheen.

Er is deskundigheid én aanvullende tijd voor nodig om binnen een periode van twee tot vier weken te beantwoorden op een dergelijke vragenbrief naar de RVO. Dit komt vaak nog boven op de actuele interne operaties waarbij alle mankracht hard nodig is. 

Een vragenbrief komt dus zelden goed uit en het is belangrijk dat gegeven informatie niet van tafel kan. Wees dus voorzichtig met te specifieke informatie; het je nu wel een goedkeuring opleveren, maar later duur komen te staan omdat je omschrijving niet meer klopt met de R&D-activiteiten.

Innovatiepioniers

Het is gebruikelijk dat innovatieve organisaties technici in dienst hebben. Deze technici leggen de focus op de kerntaak onderzoek en ontwikkeling, en zijn onmisbare bouwstenen van een vooruitstrevende maatschappij. Zij zijn de pioniers die onzekerheden en risico’s durven aan te gaan, waarmee Nederland uiteindelijk op het internationale podium een goede positie behalen en behouden. 

Ondanks de gaven die technici met zich meebrengen, zijn zij geen schrijvers van subsidieaanvragen, noch van beantwoording van vragenbrieven. Wij stellen ons voor dat deze pioniers er niet blij van worden om tijd vrij te maken voor het beantwoorden van de WBSO-vragenbrief om vervolgens hun eigen ontwikkelwerk stil te leggen. 

WBSO-vragenbrief

In de vragenbrief dienen de technische aspecten van het desbetreffende project nog dieper behandeld te worden. Hierin moeten met name de technische knelpunten die je tegen denkt te gaan komen tijdens de ontwikkeling en bijbehorende oplossingsrichtingen verder worden uitgelicht. Aan de hand van de antwoorden in de vragenbrief wordt door de RVO-adviseur bepaalt of het project in kwestie in aanmerking komt voor de WBSO-subsidie.

Het beantwoorden van de vragenbrief zorgt voor meer dan opheldering en uitdieping. De vragenbrief kent geen tekenlimiet, in tegenstelling tot de WBSO-aanvraag die zich beperkt tot 1500 tekens per tekst vak. Het gaat er om dat de kern van de te ontwikkelen techniek en bijbehorende knelpunten en oplossingsrichtingen goed beschreven staan. Het toelichten van de technische nieuwheid van de ontwikkelingen en de voorziene risico’s in technisch opzicht bij de te verkennen oplossingsrichtingen vormt hier een belangrijk onderdeel van.

Hier komt SUBtracers in het spel: wij zijn er voor jouw WBSO-vragenbrief! Onze subsidie-specialisten hebben de benodigde technische onderlegging en sterke schrijfvaardigheid met oog op de kleine lettertjes. Wij kunnen in samenspraak met jullie technici het opstellen van de beantwoording uit handen nemen. Je kunt bij ons ook terecht voor verzorging van A tot Z op de gehele aanvraag, inclusief ondersteuning bij de compliance. Het helpen optimaliseren en vergemakkelijken van alle processen daar omheen maakt hier onderdeel van uit. Dit geeft jou de kans om je te richten op het belangrijkste: jouw techniek naar een hoger niveau tillen.

Kortom, bij SUBtracers staat de deur altijd open en staan onze consultants te smachten om van dienst te kunnen zijn. Zorgeloos de WBSO-aanvraag indienen, vragenbrieven beantwoorden en jouw R&D processen naar een hoger niveau tillen, dat is waar wij voor staan. En dat doen wij al ruim 10 jaar met ontzettend veel plezier! 

Meer weten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 088 – 900 1100 of via info@subtracers.com.

Deel dit stuk

op 29-4-2022

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws.

    Ons adres

    MediArena 9
    1114 BC Amsterdam-Duivendrecht

    © 2021 SUBtracers